ВИРОБНИЦТВО ЕФІРНИХ ОЛІЙ. ЧИ МОЖНА ЦЕ ЗРОБИТИ ВДОМА?
ВИРОБНИЦТВО ЕФІРНИХ ОЛІЙ. ЧИ МОЖНА ЦЕ ЗРОБИТИ ВДОМА?
Ефірні олії приховують не тільки приємний запах, але й властивості, які допомагають нашому здоров'ю. Незважаючи на назву, це не жирні, а лгкі речовини, здатні повністю випаровуватися. Тому ми повинні зберігати їх у темних пляшках, що закриваються та у темному, сухому та прохолодному місці.
У наш час, коли на нас з усіх боків підстерігають хімікати та штучні речовини, важко довіряти косметичній індустрії. Перевірено все з дому, від мами чи бабусі. Однак людей часто збентежує тривале і дороге домашнє приготування. Чи є виробництво ефірних олій одним із найбільш вимогливих? Відповідь: здебільшого так. Однак складність приготування залежить від рослини та її частини, з якої ви хочете зробити ефірну олію. Маємо для вас найпростіший варіант приготування, з яким впорається дійсно кожен.
Однак спочатку ми пояснимо, які методи виробництва ефірних олій ми знаємо.
Способи виробництва
Одним з найвідоміших є дистиляція. Його також можна використовувати в домашніх умовах, але це не просто і не дешево. Існують більш-менш професійні дистилятори, які можна купити в спеціалізованих магазинах або в інтернеті. Однак їх ціна становить близько кількох сотень євро. Звичайно, якщо ви один із винахідників, ви також можете зробити свій власний дистилятор вдома. Але знадобиться цілий перелік матеріалів та інструментів (скороварка, скляна трубка, конденсатор...). Однак ви повинні знати, що неякісна підготовка або використання невідповідного матеріалу (або в дистиляторі, або на самій установці) внесе в ефірну олію хімічні агенти та «шкідливі речовини», які, швидше за все, завдадуть нам шкоди, яких ми хотіли уникнути.
Другий варіант отримання чистої ефірної олії – пресування. Використовується для цитрусових (апельсини, мандарини, лимони...). Принцип пресування дуже простий, і ви також використовуєте його, коли пресуєте, наприклад, цедру апельсина. Саме тоді з нього випливають краплі есенції. Так, це виглядає просто, але скільки апельсинових шкірок потрібно «накапати» в маленьку пляшечку? Багато, дуже багато.
Інші способи отримання ефірних масел — це лише менш «чисті» (наприклад, екстракція). Вони використовують різні хімічні речовини, які в невеликих кількостях також потрапляють в саму ефірну олію.
Домашнє виробництво
І ми підійшли до нашої - найпростішої домашньої процедури. Чесно кажучи, це буде не справжня ефірна олія, а її розбавлена версія, але це не позбавляє її сили. Однак ми можемо використовувати його лише для деяких рослин. Найчастіше використовується лаванда, лимонник, м'ята, звіробій, сосна, шавлія, насіння ванілі...
Нам знадобляться:
- рослина, з якої ми хочемо приготувати ефірну олію;
- олія-носій – бажано рослинна олія холодного віджиму найвищої органічної якості (наприклад, оливкова, мигдальна і тд);
- ємність з кришкою;
- темна скляна пляшка, що закривається.
Процес
Помістіть рослину в контейнер і залийте її олією-носієм так, щоб вона була повністю занурена. Важливо, щоб трави не було мало, тому що чим її менше, тим слабкіше буде масло. Зазвичай співвідношення становить 1:2, напр. 0,5 л олії і 1 кг рослини.
Звичайно, це не стосується ванілі. Рекомендується 0,2 л олії на насіння з 10 стручків. Закриваємо і даємо місяць часу настоятися. За цей час можна кілька разів перемішати ємність. Через місяць відокремлюємо рослину від масла, переливаємо в темну пляшку і щільно закриваємо.
Сподіваюся, ваша олія вийде такою, якою ви її представляли. Якщо ви маєте будь-які покращення до нашого довідника з виготовлення ефірної олії, поділіться ними. Ви порадуєте не тільки нас, а й інших «масляників». Але якщо ви не хочете клопотатися з виготовленям олії власноруч, у нас на сторінці EMI є багато високоякісних ефірних олій, вам залишається лише вибрати ;)
Comments
Leave your comment